Nieuws

Bezoek Agrarisch familiebedrijf Francis en Ittman. #BoertjeBram!

Vandaag heeft een deel van de fractie Stadspartij-Beemster Polder Partij een bezoek gebracht aan Agrarisch Akkerbouw bedrijf Francis. Zij hebben hun bedrijf samen met hun buren, melkvee bedrijf Ittman, open gesteld. In het kader van: Wandeling in het land van Boertje Bram.

En wat hebben we genoten van de kennis en kunde van Bram en Astrid. Zij vertelde hoe hun teelt van uien, suikerbieten, aardappelen en mais inhoud. Hoe zij de groei in de gaten houden, welke invloed zij hierop wel en niet hebben. Wat pootgoed is en dat dit bij bijvoorbeeld betekend dat uien voor het 2e teeljaar naar Frankrijk gaan. Proefstukjes Suikerbiet en Aardappels. Dat keurmeesters regelmatig komen kijken, proefmonsters nemen. En dat zo’n bedrijf ook bestaansrecht heeft doordat deze van Vader op zoons gaat.

Astrid wil op deze wijze de consument maar ook kinderen bewust maken van wat het inhoud voordat iets op je bord ligt. Diverse kinderen stonden dan ook met hun ouders met rode oren te luisteren of verbaasde zich over hoe groot een tractor is of hoe van een suikerbiet suiker gemaakt wordt. Of lieten de nu droge Beemster klei lekker door hun handen gaan.

Een stukje lopen door het kuubkistendoolhof. Ganzenhamburger proeven, Korenmolen de Nachtegaal, Stoer in Beemster Knoflooksoep, Beemster Vallery aardappelsalade en Beemster Patat. Het werd ons allemaal voorgeschoteld.

En daarna nog een wandeling door het maisveld (net zoals in de film!) om vervolgens nog te mogen kijken op het melkveebedrijf van de familie Ittman. Beide bedrijven zijn bezig om zonnepanelen op hun daken te plaatsen.

We dachten best al wat te weten over agrarische zaken maar zoveel kennis en kunde van gewassen was een genot om te horen.

Dank Astrid & Bram met kids dat we bij jullie (en jullie buren de fam. Ittman) mochten komen kijken. Dat boertje Bram nog heel wat kinderen mag vertellen hoe het zit met wat er op je bord ligt!